قالب های بتنی در واقع مکانی برای نگهداری میل گرد ها (آرماتور ها) بتن تازه است .این قالب بندی قسمت عمده ای از هزینه ساخت یک بنا را تعیین می کند .از ویژگی هایی که یک قالب فلزی بتن باید داشته باشد این است که استحکام و ایمنی کافی را در برابر فشار های وارده را داشته باشد .
نحوه قالب بندی بتنی
1-روش بالارو :
از این روش بیشتربرای قالب بندی دیوار های نسبتاً بلند استفاده می شود .این روش همچنین تعداد دفعات استفاده و سرعت عمل را به سخت شده آن به طور کامل پس از ریختن بتن ، قسمتهای داخلی قالب را تا آن جا که بتن ریخته شده بالا میبرند و پس از سفت شدن آن قسمت دوم دیوار را بتن ریزی می کنند . پس از سفت شدن بتن ، قالب را باز کرده و عملیات انجام شد در بار اول دوباره اجرا می شود و به همین شکل ادامه پیدا می کند تا بتن ریزی دیوار به اتمام برسد .
2-روش لغزنده:
در این روش قالب را به صورت پیوسته و پس از هر مرتبه بتنریزی توسط جکهای هیدرولیکی و در حالی که دو جداره قالب به بتن ریخته شده قبلی چسبیده است به سمت بالا میکشند.
3-روش معمولی:
دو نمونه از قالببندی دیوارهای بتنی به طریق معمولی وجود دارد. قسمت پایه قالب (سطوحی که مستقیماً با بتن در تماس است) از صفحات چوبی و یا از تختههای چوبی ساخته میشود. برای استحکام قالب و جلوگیری از باز شدن آن هنگام بتنریزی و حفظ فاصلة بین دو دیواره قالب بستهای مخصوصی را به کار میبرند. برای نصب بستها یا دو عدد چهارتراش، که به فاصله معینی از هم به صورت افقی قرار میگیرند و یا یک چهارتراش به کار میبرند. در چنین حالتی باید برای عبور میلههای بستها چهارتراشها را در محل های لازم سوراخ کرد.